Friday, July 29, 2011

[ i LOVE eggs ]

Posted by with No comments
Guys..
i think i'm addicted to these eggs thingy oready..haha..anyway..i made those picture according to the real us..
it was so FUN anyway..~hee..and they look so cute! ahaks..wee!!saye sangat suke..hee



Saturday, July 23, 2011

[ Joget Jelly Kursus Induksi ]

Posted by with No comments
Wee..~
arini hari ke-5 kat Alor Setar..6 days to go.anyway..baru skarang terase best sangat Kursus Induksi ni.banyak sangat info and things yang saye tak tau since join gomen ni and had been clarify clearly by those speakers [thanks to them!] i guess today's ceramah agak best sebab we did discussed about the allowances [haha] baru ku tau skarang..~hmm there's a part ade jgak terase yang what we deserve to get..tak dapat [agak kejam disitu ok] and now i realized..banyak gile 'benefits' yang kitorang akan dapat [best best!!] and yang saye tak bole blah bile saye tsalah cakap pasal one of the allowance given.HAHA..it was ELAUN CUTI TANPA GAJI which for golongan pompuan..kitorang bole apply cuti untuk 'feed' our new-born baby and  cuti tuh di kire tanpa gaji ok..bukan ELAUN CUTI SUSU KAN ANAK! slumber and confident jek saye tanye that speaker.haiyo..cemane bole salah cakap ni.malu gue.abes sume gelakkan saye..=D

day 5th..baru terase the excitement.especially bile dapat kenal kengkawan baru from all over places.and the best part is..SUME sangat sporting and obviously satu kepale.happy and felt so glad sebab dapat kenal ngan derang.you guys are the best!!!

anyway..the video below was mase sesi petang tadik.the speaker nampak ade yang tengah 'bezikir'..so suddenly she asked us to 'joget-joget makyong' okey..and it was FUN!!! saye bwat sket-sket jek..cos busy record kengkawan saye bjoget.hamboii kemaen lagik derang ni.happy jek sume!! tapi yang paling best..tak kire pompuan or laki..sume sangat sporting [cayala korang!!].. lepas ni kalo ade aksi joget-joget lagi..akan saye upload lagik..hehe..if ade among of them yang TER tengok this vid..jangan mara aaaaa.. =)
video



Monday, July 18, 2011

Bread Showpiece VS Induksi

Posted by with No comments
Pheww..~
today am going to Alor Star..at last..dapat jugak Kursus Induksi ni..after 9months baru kene panggil [bapak aa lame gile!] my friends yang the same batch ngan saye pon sume dah pegi..saye n yg lelaen from KKBK jek yang belom.tahpape jek..~

well i blieve for these 10days saye akan sangat busy dengan kursus ni.dengar kate kene dengar cramah 24/7.yikes!!but hopefully our kursus ni will be a lot of fun la sebabnye..saye tau kalo saye sangap..mule la saye akan ZzzZzz..hahaha..by the way..today will be my last day jugak to join our TOT course [huu] tak best betol!time ni la kursus TOT n time ni jugak la kene attend induksi..but what to do. anyway..sempat jugak la saye blaja nak bwat bread showpiece and dummy bread walaupon hanye 4days saye join the course.it was fun anyway![kalo tak takde la saye nak sacrifice my weekend kan??]..baru saye tau best jugak bwat showpiece ni.tapi nak bwat die..mak aii..bole tahan susah die.t'pikir cmane la nak force the students utk siapkan within a certain period.padahal mase kitorang bwat ni pon dah rase nak terCIRIT [haha]..anyway..sayonara TOT..n welcome INDUKSI..

guys..enjoy the pics..those pics was from my group's showpiece..[Su,Lissa & Sha..memang best la korang!we had been a great team anyway!]tak sangke kitorang ni sangat talented n dah bole join competition dah pon [perasan doww!!]
Tada!!! comey tak our lil.cute figurines??

our kereta sorong with scattered breads n buns.. =)

BEFORE.our small figurines..

Cute gile our petit kitchen..

our petit kitchen.small table with small breads n buns on top.plus,small old-fashioned oven

Sunday, July 17, 2011

Seriously..You Stinks!!!

Posted by with No comments

Goshh..i wonder how people could ever ignore/neglect their personal care without noticing that they actually spreading n spraying some sort of a poisonous odour.which is known as.. BAD SMELL.come on..bukan ke brushing up our teeth is something yg tersangat COMPULSORY in our daily life.tak ke kalo kite gune common sense..if tak gosok gigi..hat will happen to ur teeth blabla..[hadoii ni pon nak kene aja ke macik??]apparently..they look so cool!acting like there's nothing happen.but unfortunately..there is something happened!! yikes!!i believe some of us do actly  facing the same situation here.these people look so 'comel' physically..but ya Allah..when those thing they don't even care..they actually changed people's perceptions towards them [haha]..
saye bukannye nak mengate..but this is what happened now.FOR REAL!!itula..mulot sangat jahat.being mean to those 'naive' people like 'us'..skali..hamek nko! mulot bau macam tahik..[urgh!] spread lagik rumors yang bebukan pasal orang yang tak bsalah..at last..~nak bdirik sblah pon mak tak tahan.whenever i had to deal with 'those' people..i have to prepare myself and bare with the smell.poor my nostrils sebab tak dapat btahan [haha]..

morale of the story..we have to put an extra care on this personal thingy.it is for our own good and apparently for our health jugak.dah name pon as our regular basis..kalo tak buat..dah sah-sah macam-macam akan jadik.for example..gigi blobang..busuk..hitam blabla..[euuww!] but then..ksianla orang-orang skeliling..tpakse tahan with those bad odour..yikes!!nanti mulela cakap orang tanak dduk dekat ngan die/tanak kawan ngan die..padahal....~hahaha..so guys..pepaham jela ek..=)


Monday, July 11, 2011

( Preparation Before Memeluk ISLAM )

Posted by with 2 comments
I just dunno why suddenly hari ni saye rase macam excited n nak sangat wrote an entry about muallaf thingy [hehe] hmm..there's a hundred reasons anyway..n i hope 'these' will helps him a lots..~anyway..i got these from one of a blogger that used to wrote on 'muallaf'.his blog obviously quite interesting n trus saye terase nak follow his blog.INSYAALLAH..these will help us a lot to go through our life ahead [Aminn] credits and thanks to teaching4muallaf..~
1. Persiapan Mental

Peringkat pertama, Sebelum memeluk Islam saudara muslim perlu mempersiapkan mental dalam menghadapi cabaran daripada keluarga dan kawan-kawan bukan Islam dan juga muslim sejak lahir. Sebelum memaklumkan pengislaman kepada keluarga maka saudara muslim perlu memberikan isyarat secara perlahan-lahan kepada keluarga bahawa telah memeluk Islam baik melalui perbuatan atau perkataan. Saudara muslim boleh menerangkan tentang Islam secara perlahan-lahan apabila terdapat isu Islam ditayangkan di televisi atau surat kabar. Saudara muslim perlu membetulkan tanggapan negatif keluarga bukan Islam terhadap Islam secara perlahan-lahan tanpa memihak kepada Islam hanya memberikan penerangan secara lojik akal.

Peringkat Kedua, Media massa yang menyampaikan perkara negatif tentang islam telah mempengaruhi minda mereka sehingga sebahagian mereka sangat anti kepada Islam. Apabila peringkat pertama telah selesai maka saudara muslim perlu melalui peringkat kedua iaitu menunjukkan perubahan akhlak yang lebih baik berbanding sebelumnya. Tunjukkan akhlak positif yang belum pernah diamalkan sebelumnya seperti lebih kerap melawat ibu bapa di kampung dan memberikan saguhati kepada mereka serta layan mereka dengan baik.

Peringkat ketiga, Saudara muslim berpura-pura tanya kepada ibu bapa apakah respon mereka jika anak-anaknya memeluk Islam? Jika mereka memberikan respon yang negatif maka ambil masa yang agak lama untuk memaklumkan pengislaman kepada ibu bapa. Sekiranya ibu bapa memberikan respon positif maka tunggu masa yang sesuai untuk memaklumkan pengislaman kepada mereka.

Peringkat terakhir, Saudara muslim sudah bersedia apabila keluarga tidak dapat menerima pengislaman baik secara emosi mahupun fizikal. Kebiasaan ibu bapa atau ahli keluarga yang lain tidak dapat menerima berita pengislaman tersebut dengan tenang. Saudara muslim harus memberikan masa kepada mereka untuk dapat menerima pengislaman tersebut. Jangan paksa mereka menerima pengislaman tersebut dalam masa yang singkat. Saudara muslim sendiri mengambil masa yang agak lama untuk menerima dirinya sebagai seorang muslim maka keluarga memerlukan masa yang lebih lama berbanding saudara muslim menerima diri sendiri sebagai muslim.
Kebiasaan saudara muslim mengabaikan perkara ini, mereka mengharapkan keluarga dapat menerima pengislaman dirinya serta merta sedangkan diri sendiri juga memerlukan masa yang agak lama untuk menerima dirinya sebagai seorang muslim. Sekiranya saudara muslim memerlukan masa setahun untuk menerima dirinya sebagai seorang muslim dan mengamalkan islam maka ibu bapa memerlukan masa yang lebih lama mungkin dua tahun ataupun empat tahun.
Persiapan mental saudara muslim sebelum memeluk Islam juga dapat dilakukan dengan bertukar pandangan dengan saudara muslim yang telah memeluk Islam. Lebih baik lagi sekiranya saudara muslim dapat menjumpai saudara muslim dan tinggal bersama mereka supaya dapat melihat secara nyata kehidupan seorang saudara muslim. Mereka akan faham cabaran seorang saudara muslim dalam menghadapi keluarga, kawan bukan Islam dan juga masyarakat Islam. Perkara ini sangat membantu seseorang yang akan memeluk Islam dalam pembinaan mental dalam menghadapi cabaran selepas memeluk Islam kelak.

2. Persiapan pengetahuan tentang Islam

Belajar Asas Islam :
Sebelum mengucap syahadah seeloknya menghadiri kelas-kelas asas agama Islam yang dianjurkan oleh pertubuhan-pertubuhan bukan Kerajaan. Kelas asas tersebut sangat berguna kepada mereka apabila bergelar saudara muslim kelak supaya saudara muslim tidak terjadi kejutan budaya daripada budaya lama kepada budaya atau agama Islam.

Persiapan syahadah:
Sebelum mengucap syahadah secara rasmi seeloknya mereka belajar lafaz syahadah dengan muslim yang dapat mengajarkannya. Perkara ini akan memudahkan proses syahadah secara rasmi, kerana syahadah dalam bahasa Arab yang asing bagi bukan Islam. Mereka perlu menghafal lafaz tersebut sampai lancar dan mengulangi di hadapan kawannya supaya tidak gemetar semasa mengucap syahadah.

Pada masa yang sama, sekiranya mereka ingin menukar nama ke dalam bahasa Arab maka persiapkan nama tersebut awal-awal supaya tidak terkejut apabila imam menanyakan nama Arab atau nama islamnya. Sungguhpun penukaran nama merupakan pilihan kepada saudara muslim tetapi kadang kala imam atau ustaz akan menanyakan perkara tersebut. Elok juga menjumpai saudara muslim yang pengalaman dalam urusan syahadah untuk memudahkan membuat persiapan rapi sebelum syahadah.

3. Persiapan kewangan
Sebelum memaklumkan pengislaman kepada ibubapa maka saudara muslim harus memastikan keadaan kewangan yang stabil sehingga apabila ibubapa menghentikan peruntukan kepada mereka maka tidak kebuluran. Oleh itu saudara muslim yang memeluk Islam semasa masih belajar seeloknya menyembunyikan pengislaman sehingga bekerja tetap dan mempunyai kewangan yang stabil.

A Great Weekend !

Posted by with No comments
i  had a great weekend! meeting my ex-student, Ziah..and of cos..me love.goshh..now i realized that i really missed them so much.Ziah is my ex-GIS student.she used to be very close with me even until now.our family pon da kenal kitorang.even bile saye pegi JB pon..i will stayed at their crib.family die sangat baek and used to treat me like a 'princess'[haha..bole gitew??] papepon..i felt so lucky sebab kenal such a good girl mcm die.da anggap die macam my adek.
and sang 'boyfie' plak..hehe..sangat rindu kat die!thank god this time saye pegi JB..die tak jejak kaki kat skolah die time weekend.kalo tak..even saye ade skalipon..skali saye die angkut pegi skolah [workaholic betol apek ni!]sepbaek la kali ni die da INSAF.bagos btol die kali ni [haha..]the best part is..at last..our dream comes true!dapat jgak tengok TRANSFORMER 3 dengan die.punye la saye tahan n tanak pegi tengok ngan my friends.just because nak tengok dengan apek [lovely tak?] HAHAHA..yeahh!! saye bjaye!! tak kesah la walaupon Incek Daniel dah tlentok kat sbelah..tapi sebab nak 'tengok' dengan die punye pasal kan..saye tetap felt the excitement.hehehe..and Incek Daniel..since u had bought that Harry Potter tic for today..selamat tengok eh.and make sure u go alone! hehe..
anyway..my pokok baby tomato dah grown up [haha..ayat tak seswaii ok]punye la saye risau ever since i'm off to JB last weekend.t'pk sape la yang nak tengok n siram my pokok itew.thanks to my lil.sis sebab tolong ngangah die siramkan..[thank u mimin sayang!!] yayy!! da besa ok?? and dah byk daun-daun yang tumboh.gosshh..tak saba nak tengok pokok tu makin meninggi.wee!!!
well..this pic had been taken on last week.means..an old-dated pic la cos this pokok baby tomato skarang dah tak ghupe cenggini.dah ade banyak dauns actly.will post a new pic later =)

Thursday, July 07, 2011

Stoopid TROLLS!

Posted by with No comments
Hahaha.. i just LOVE the wordings.especially the 'TROLL'..[hahahaha]
 i think the picture speaks more then a million words! Never ever...ever give a mean person power over you!it can actually suck the life blood out of you and if it goes on long enough you might, unintentionally, become exactly like them [goshh..gile scary ok??tak hingin haku!]garner the strength..keep your self-respect intact n syuhh..walk away..~this may just put that MEAN TROLL right in their place/sad but true as they just may move onto their next 'victim'! [hahaha]n i wonder who's going to be the victim.hahaha..like who caresss!! [gaye ala-ala Maria Elena]
anyway..i believe mean people do not have a happy life.and bet there's a jealousy.yela..jeles sebab die tak happy mcm orang laen [padan muke!]so..orang-orang mcmni..kite kene nyah kan die darik our life.hehe..ermm..i just come out with a few tips for us to do so..tapi kalo u'olls rase tak ok..takyah follow the tips [hehe]
1) this is what i thought..most mean people have a sarcastic edge [they are!]so..just arm yourself with a few funny one-liners that u can use when faced with a negative person.for example macam..'unggas'..[hahaha] just bahase kan orang-orang itew as an 'UNGGAS'..[duhh!]

2) don't take what a mean person says personally.kite bwat taktau jek.cos orang yang mcmni..derang bajet derang betol jek.bajet maveles.bajet cun.padahal..NAN ADO!! [hehe] so..it is their problem n definitely not yours!in other words..just don't give a DAMN!

3) definitely u have to aware with this.if u have a friend that has a mean streak n tends to say things that hurt u or others..cube cakap mcmni.. "Ouch" out loud n never allow yourself to get sucked into the behavior.cos obviously..burok beno prangai ngko ok!!!n always know it is okay to not continue the friendship..sbbnye..yela..sape nak kawan ngn orang..

4)n yang last skali is..on't go running away scared from a mean person.takyah nak tunjuk yang kite ni COWARD mcm derang.just walk away with a stronger sense of yourself..knowing that u made a good decision not to get sucked into the negativity!haha..[positive btol saye ni..]

Monday, July 04, 2011

The 3 Retarded-Stooges

Posted by with No comments
Haha..
arini our registration day for those SMK students.and me..tak pepasal jek tpakse jadik Pengerusi Program walaupon baru tau smalam ok?? alhamdulillah everythin goes so damn fine.the registration succeed!yang tak best nye..tpakse tunggu the students.yela..bukan sume datang serentak kan..[huhu] baru tau kesanggapan yang teramat sampaikan saye..Mimi and Seri jadik tingtong.hahaha..seriyes bosan!
This is Mimi [or Memeyyy]..~nampak jek diam..tapi tak bole pcaye die ni.lagik hyper darik saye..haha
Ni plak Seri!haha..nak tgelak haku tengok pic ni.topi tuh memang suits u girl..~die ni plak sengal!lagik sengal darik saye..
anyway..saye memang sengaje tanak letak pic saye[haha]..matila saye kalo minah-minah ni tau saye upload pic derang kat belog saye ni.sumpah gigi besi saye ni kene cabut satu-satu dek derang ni..[aiyoo..mak takott!!larikkkkk] papepon..it was fun today walaupon rase penat sket [mak puase hokeyy]..lapa pon ade tetibe.takpe..balik kang bukak puase..saye akan berabisan hentam makan..[tak saba sehh]

p/s: balik keje karang nak singgahla gi jumpe 'yenna ketapang'..nak rembat samosa telo+sardin die yg besau itew..nyumm nyumm!!

Sunday, July 03, 2011

..My Pokok Baby Tomato ..

Posted by with No comments
tweett tweett..~
happy seh arini.mane taknye..the weather over here was so damn good.tak panas langsung ok..mendung jek manjang.and yg paling best is that..pokok tomato yang saye baru tanam pon dengan happy nye da b'cambah.da ade 'baby pokok' tumbuh![happy seh] tak sia-sia saye ngan my lil.sis bsemangat nak b'cucuk tanam.kononnye as our new hobby la kununn..baru jek 2hari saye campak benih tomato tuh..and unbelievable..trus da nampak 'baby-baby' pokok tumbuh.gile tak happy??[ahaks!]
tak saba nak tunggu pokot tomato tuh membesar.anyway..memandangkan the market price for tomatoes are a bit higher..so utk menjimatkan ongkosnye..baek saye tanam jek.takdela susah nak bwat facial lagi pasni [haha] itu sbenarnye tujuan utame saye ok?? manetau kalo tanam sendirik lebih ber nutrition tomato itew..and bole jadik tomato organic bile da letak baje tahik ayam [my lil.sis sangat excited when it come to 'this'] nanti.HAHAHA..
Nampak tak baby pokok yang tumboh-tumboh tu?? =)
 

Saturday, July 02, 2011

B.R.A.C.E.S - Not-So-Cool

Posted by with 3 comments
tweett tweett!!
kelaka jek rase.smenjak saye ber BRACES ni..ramai plak yang tanye about how am i suddenly have 'this' guts to wear that thingy..and ade jugak yang tetibe bsemangat nak join the club pakai braces cam saye..[haha] yang saye rase agak klaka tuh bile i received a few personal message in FB asking this and that about BRACES.sorry guys..bukan saye tanak explain in detail.cume nye..saye baru nak masok 3months wearing 'this'.so nak explain in detail about this braces thingy..agak susah sket la melainkan saye da lame put on braces ni [hehe] all i can say is..wearing 'this' bukannye something yang 'cool' [haha] like what people said..BEAUTY IS PAIN!

well yeah!to those yang bcite-cite nak pakai braces tuh..obviously u have to be mentally and physically prepared.because why..1st thing is..u will spend a BIG amount on it..[to those yg mampu cm saye..teruskan] haha..well what i mean is..anyone yg bekeje la.kan lagi cool kalo kite spent on it using our own money instead of our FAMA [u knw it,aite?] thats the physical part of it.and the other part is..oo yeahh..u have to bare with the PAIN [haha..sounds scary kan?] anyway..yes..u'll be facing this mase memule put on the braces.biasela kan..our teeth need to be tightened so that it could move a bit.and that is why kite kene slalu jumpe ortho once a month for tightening and changing the brackets..

obviously..bukan senang bile da b'braces ni.banyak yang terbatas..especially when we eat.nak makan pon susah korang tau tak!bukan boleh sbarangan makan.the worst part is..kite akan craving with some of the foods yang sebelum ni kite ssuke ati jek nak makan [uhukk] macam saye..i love chewing gums!but unfortunately,memandangkan keadaan saye yang b'gigi besi skarang..saye rase cam dah lame jek saye tak makan mende lembut-lembut tuh [oowhh i missed u bebeh] then saye pasti..u'oll yang da pon pakai braces ni mesti rase ape yg saye rase skarang.goshh..everytime we woke up..mesti trase pelink and a bit awkward bile terase ade 'somethin' yg tajam cocok-cocok kat dlm mulot kite.kekadang tak pepasal TER ketap gigi dengan kuat macam saye!i always did those [haha] sepbaek la brackets tak tcabut.HAHAHA
and by the way..to those yang nak b'braces tuh..saye suggest it is better for u to browse the net regarding some info about it.and it is better for u to go to the specialist cos apparently,the know better [itu ape yg saye rase la] cos tak semue doc yang tau about this 'ortho' thingy.ade jugak klinik yang not specialised in ortho but still accepting  this braces services.tapi tula..saye pasti u won't be satisfy with the result blabla..and thats why saye rase..better being consult by the specialist [hehe]and somehow..korang jangan ingat bile da pakai braces korang akan nampak cantek.i admit ade jugak some yang saye tengok nampak sweet jek..tapi saye?? haha..i found myself being so UGGG-LLEEYY!! and saye rase Ugly Betty lagik cantek than me! Incek Daniel pon asyik nganjeng saye jek skarang [da pandai kan??siap u, B!] tengokla bile gigi saye da ok nanti..ahaks!

[ Enaknya Hidup !! ]

Posted by with No comments
Wee!!
heaven gile bile dapat spent my weekend at home.best gile dapat tido.tengok tv.did some houseworks..perghh seriyes sangat best.lega sangat bile da abes that 2weeks training.hopefully, my life will be back to normal [ahaks!] anyway..went to ortho last thursday.and as i thought before..SAKET!!!
this time memang a bit painful.sebabnye my teeth had been tightened like hell.terase those teeth had been moving a bit.and yes..this time..the brackets is BLUE..ahaks!and tak tipu punye..kaler die memang agak striking.my friend, si Mimi dari jauh da tego..[hahaha] tak bole blah! well..next appointment will be on this 28th..it suppose to be on the 1st August.but since kite pon dah nak puase..so the 'place' will be off+close on that day.takpe..skurang-kurangnye saye pegi awal-awal.if not..memang tpakse tahan saket time bulan puase [lagi naye kott]..anyway..thanks ortho..sebab bjaye bwat saye rase saket [whoopss..]